Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Snažím se prosadit v evropské konkurenci, hlásí mladá badmintonistka

  14:57
V pouhých patnácti letech se začíná prosazovat i na mezinárodní scéně. S badmintonem procestovala většinu Evropy. Nyní se dvanáctinásobná mistryně České republiky Tereza Švábíková pokouší získat nejcennější kov z letní olympiády dětí a mládeže v Plzni.

NADĚJNÁ BADMINTONISTKA. Terezu Švábíkovou láká úspěch na evropské scéně. | foto: www.cmsport.cz

„Doufám, že se mi podaří získat zlatou medaili,“ věří si reprezentantka Moravskoslezského kraje, nasazená jako turnajová jednička.

Mladá závodnice se v Plzni představila už ve smíšených čtyřhrách. Se svým spoluhráčem Adamem Blaníkem, se kterým hrála poprvé až na olympiádě, roli nasazených jedniček nepotvrdili. S turnajem se rozloučili už ve čtvrtfinále, když nestačili na budoucí vítěze ze Středočeského kraje. „Byly to tři vyrovnané sety, ale bohužel to nevyšlo. S mojí psychikou do dvouhry to ale nic neudělalo,“ říká sebevědomě Švábíková.

Tereza Švábíková

Tereza Švábíková

 Mládežnická olympiáda je v tuzemsku podle Švábíkové nejlepším podnikem, minimálně po organizační stránce. „Mistrovství republiky se hraje ve dvou dnech, olympiáda trvá čtyři dny, takže mám více volného času. Na druhou stranu jsem zvyklá hrát i sedm zápasů denně, zde hraju maximálně tři,“ říká o zápasovém vytížení mladá závodnice.

V evropské konkurenci se Švábíková prosazuje i ve starších kategoriích. S o rok starší partnerkou se na evropském šampionátu devatenáctiletých umístila na devátém místě. Ve dvouhrách sbírala tituly na Kypru, v Chorvatsku nebo ve Španělsku. „Až letos jsem začala vyjíždět za hranice a hned přišly úspěchy. Snažím se hlavně prosadit v Evropě.“

To potvrzuje i její trenér Luděk Žídek. „Aktuálně nejdůležitější cíl je prosadit se na evropské scéně,“ zdůrazňuje. „Vybíráme turnaje tak, aby nám něco přinesly a aby se Tereza dále posouvala,“ dodal Žídek.

Hry VII. olympiády dětí a mládeže 2015

Po ukončení deváté třídy na základní škole v Ostravě se Švábíková chystá na sportovní gymnázium. Vzhledem k častým tréninkům a náročnému cestování po turnajích ji učitelé s absencí vycházejí vstříc. „Záleží pouze na domluvě s učitelkou. Oznámím, že budu chybět a případné testy si dopíšu jindy,“ vysvětluje.

Mladá závodnice trénuje v ostravském Centru individuálních sportů (CISO) pod vedením trenéra Luďka Žídka. Právě on na její badmintonový vývoj dohlíží už od začátků. „Do centra přišla jako malá holčička, ale až poslední tři roky se jí věnuji individuálně,“ líčí společnou spolupráci Žídek. „Technikou úderu a především rychlostí převyšuje ostatní hráčky,“ popisuje přednosti osobní trenér. Jako trenér by rád svou svěřenkyni viděl v budoucnu i na olympiádě.

„Olympiáda je obrovská motivace, ale teď je důležité, aby ji to bavilo a u zůstala u tohoto sportu,“ přeje si Žídek. 

Autor:


Hlavní zprávy

ilustrační snímek (boje mezi Islámským státem a Asadovým vojskem nedaleko Palmýry)
Strategie Tří prstenců. Experti vyzkoumali, jak Islámský stát vítězí

vydáno 21.6.2015 v 0:02

Islámský stát má dobře promyšlenou vojenskou strategii. Chytře kombinuje prostředky konvenční války, gerilový boj... celý článek

Zloději disponovali několika registračními značkami, které využívali při...
Za stejnou značku dá stát 77 i 125 korun. Tendr se vleče, firma bohatne

vydáno 21.6.2015 v 5:00

Stát by mohl ušetřit na registračních autoznačkách miliony. Vyhlášení tendru se ale vleče, takže společnost Hicon,... celý článek

(ilustrační snímek)
Ruské dezinformace zaplavují Česko a zamlžují pravdu, tvrdí analytička

vydáno 20.6.2015 v 20:23

Rusko cíleně zaplavuje Evropu včetně Česka dezinformacemi. Mají demoralizovat společnost, obrátit veřejné mínění... celý článek

Rozhovor iDNES.cz

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!




Probuďte v okolí závist! Laky všech barev a odstínů.
Probuďte v okolí závist! Laky všech barev a odstínů.
Učení chytře převlečené za zábavu - interaktivní předškolní MBA
Učení chytře převlečené za zábavu - interaktivní předškolní MBA

mobilní verze
© Copyright 1999–2015 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.