logo
Český badmintonový svaz

MČR U15: Dvakrát zlatý hattrick Terezy Švábíkové, dvě prvenství pro Cristiana Savina.

Tereza Švábíková a Cristian Savin ovládli Mistrovství České republiky v kategorii do patnácti let. Savin získal dvě zlaté medaile, Švábíková odjela z Pardubic dokonce s úplnou zlatou kolekcí a v součtu s loňským a předloňským ziskem má dohromady šest zlatých medailí z této věkové kategorie!
 
Dvakrát možná nevstoupíš do stejné řeky, ale zdá se, že v ročnících 2000 a 2001 vše plyne beze změn. Před dvěma lety na MČR U13 v Hradci Králové bylo složení semifinále v obou dvouhrách ze tří čtvrtin stejné jako letos.
 
Mezi chlapci patří mezi „stálou trojku“ Cristian Savin, Martin Siegl, Jiří Král a nově – a v této sezóně velmi zřetelně – se prosazuje Marek Aubus. V semifinále mistrovství porazil Aubus ve třísetové bitvě Jiřího Krále, ale ve finále nestačil na suverénního Cristiana Savina, který cestou k titulu neztratil jediný set.


Nejlepší singlisté 
 
V dívčí dvouhře do semifinále postoupily stejně jako před dvěma lety Tereza Švábíková, Bára Hadáčková, Tereza Járová a „novou medailistkou“ je Adéla Vacková. Švábíková a Hadáčková hrály „svůj turnaj“, výkonnostně byly o třídu před ostatními dívkami, ve finále potom nabídly třísetové utkání, ve kterém uspěla Švábíková, která tak obhájila loňský a předloňský titul. Zlatý singlový hattrick v žákovské kategorii? Parádní kousek, Terezo!  


Nejlepší singlistky 

V párových disciplínách spojili oba nejlepší hráči turnaje síly ve smíšené čtyřhře – a pro Cristiana Savina a Terezu Švábíkovou to byla rychlá jízda se zlatým koncem, ve finále zdolali pár Jiří Vajsejtl – Adéla Vacková.
 
Podobně suverénní byla Švábíková ve čtyřhře dívek spolu s Terezou Járovou, kde měl vítězný pár bodový průměr na set z celého turnaje pod 21:10! Ve finále Švábíková s Járovou porazily, Hadáčkovou s Vackovou 21:12 a 21:10.

Tereza Švábíková (foto: Irena Vanišová)

Veškeré drama finálových zápasů jakoby se akumulovalo ve čtyřhře chlapců. Marek Aubus a Martin Siegl prohráli úvodní finálový set s párem Jiří Král – Jiří Vajsejtl, ale další dva v těsných koncovkách vyhráli a po výsledku 14:21, 21:19 a 21:18 získali mistrovský titul.   
 
Mezi vítězi mistrovství je třeba zmínit rovněž domácí pořadatelský tým, Polabiny Pardubice při své premiéře organizace mistrovství republiky sklidili, co zaseli – velkou pochvalu za mnohaměsíční snahu.

Hala mistrovství
 
Za pořadatelský tým shrnul své dojmy Martin Kulhánek, který viděl mistrovství z nadhledu. „Chtěli jsme, aby hráči nemuseli pískat ani jeden zápas, takže se našlo asi deset „dobrovolníků“, kteří pískali, pískali a pískali. Pískal jsem ještě i v noci v posteli,“ vysvětluje s úsměvem a vzápětí už vážněji dodává. „Vše začalo sháněním peněz, což se nám díky Tomáši Seibertovi, hlavnímu tahounovi organizačního týmu, podařilo. Z toho pak plynula možnost nechat si ručně vyfoukat dvaatřicet skleněných pohárů, pro všechny medailisty, zajistit věcné ceny a nakonec úplně pro všechny účastníky dárkovou tašku, samozřejmě s perníkem, když jsme v Pardubicích. V úvodu turnaje zazpíval pěvecký sbor Bonifantes českou hymnu – což dojalo i mě – a oficiálně mistrovství zahájil primátor města Ing. Martin Charvát. Po Pardubicích jsme rozvěsili sto plakátů, dělali prezentaci turnaje a hodně příjemným překvapením byla návštěva, kdy v podstatě neustále bylo v hale kolem stovky diváků a během neděli i víc. K tomu se přidaly některé velmi pěkné zápasy a trochu podezřívám i Terezu Švábíkovou, že kvůli nám prohrála ve finále jeden set, jen aby si to diváci více užili, protože to byl poslední zápas turnaje.“

Za slavnostního zahájení (foto: Irena Vanišová)
 
Výsledky finálových zápasů MČR U15 v Pardubicích, 26. dubna 2015
 
Cristian Savin (Deltacar Benátky nad Jizerou) vs. Marek Aubus (Montas Hradce Králové) 21:11 a 21:13
 
Tereza Švábíková (Sokol Klimkovice) vs. Bára Hadáčková (Sokol České Budějovice) 21:10, 15:21 a 21:9
 
Marek Aubus, Martin Siegl (Montas Hradec Králové, Sokol Osík) vs. Jiří Král, Jiří Vajsejtl (Baník Most, Slovan Vesec) 14:21, 21:19 a 21:18
 
Tereza Švábíková, Tereza Járová (Sokol Klimkovice, Astra Praha) vs. Bára Hadáčková, Adéla Vacková (Sokol České Budějovice, Sokol Meteor Praha-Radotín) 21:12 a 21:10
 
Cristian Savin, Tereza Švábíková (Deltacar Benátky nad Jizerou, Sokol Klimkovice) vs. Jiří Vajsejtl, Adéla Vacková (Slovan Vesec, Sokol Meteor Praha-Radotín) 21:16 a 21:12
 
About the author Pepa
Máte-li jakýkoliv dotaz ohledně badmintonu a na našich stránkách jste nenašli odpověď, napište mail na adresu jrubas@seznam.cz. Bude-li to v mých silách, rád vám na něj odpovím.
 
 
X
Enter your e-mail address.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Loading