Badmintonový oddíl

Nation to Nation: druhé místo českého týmu U13 v Pécsi

pecshlavniVe dnech 8.-10. ledna startoval český výběr na mezinárodním turnaji družstev Nation to Nation v maďarské Pécsi. Turnaj byl určený pro kategorii U13 s výjimkou pro ročníky narození 2003. ČR reprezentovalo družstvo Talent Teamu vedené trenérem Tomášem Krajčou, jeho členy byli Mája Růžičková, Klárka Petrušková, Ema Staňková, Soňa Hořínková, Adam Ehm, Jan Hora, David Slíva a Adam Šulc. Vydařené působení v turnaji skončilo druhým místem v konkurenci deseti národních týmů či výběrů.

Kompletní výsledky: tournamentsoftware

Prohlédněte si: fotografie Kamila Petrušky

Pécs – centrum maďarského badmintonu

PORADA před utkáním

PORADA před utkáním

Do hlavního města maďarského badmintonu jsme se vydali už ve čtvrtek 7. ledna. Ve složení 8 dětí a 3 dospělí (vedle Tomáše ještě Jirka Šulc a Kamil Petruška), jsme se v mlhách, mrholení a deštících posunovali po českých, slovenských a maďarských dálnicích. Na závěr výpravy nás ještě trochu pozlobila navigace a dali jsme si dobrodružný úsek po menší a značně zasněžené silnici. Přesto jsme v odpoledních hodinách bezpečně dorazili do sportovního centra, které vybudovala společnost Multialarm. V původně tovární hale vzniklo centrum, které nabízí vše, co je potřeba k dlouhodobé přípravě – devět kurtů s dobrým osvětlením, povrchem i dostatkem prostoru kolem, zázemí s ubytováním a jídelnou, a nějaké to místečko se našlo i pro nás, návštěvníky. Celý český tým se vešel do dvanáctilůžkového pokoje s palandami, a po výborné večeři jsme už začali více než praktické a organizační věci řešit badminton.

Hráči se pustili do večerního tréninku, který skončil rozvernou „osmihrou“, trenéři sbírali informace o průběhu turnaje. Systém byl navržen tak, aby si děti co nejvíce zahrály – deset týmů se rozdělilo do dvou pětičlenných skupin, jednotlivá utkání se hrála na 9 zápasů – 3 singly dívek, 3 singly chlapců a po jedné od každé párové disciplíny. Po skončení základní fáze následovalo semifinále a finále.

V dobré náladě s hmatatelnou připomínkou na bohužel nepřítomného Radima Slívu ;-) jsme vymysleli první sestavu, v níž se Adam „nemám rád párovky a neumím je hrát“ Ehm dostal roli párového specialisty; a těšili se na start do turnaje proti týmu Rumunska – Temešváru.

Základní skupina bez zaváhání

ADAM proti RumunskuNáš průchod boji v základní skupině byl velmi přesvědčivý. Prvním soupeřem byli hráči z Temešváru; rumunské soupeře jsme zdrtili výsledkem 9:0. Nutno dodat, že byli vesměs o hodně mladší, v jejich kádru se nacházel i benjamínek turnaje Vlad Dehelan, ročník 2007- Každá výhra v mezinárodním klání má ale svou cenu a dobré bylo, že se zapojili všichni členové týmu.

Strategii nechat zahrát všech osm hráčů jsme dodrželi i proti silnému Maďarsku. To se podařilo porazit 6:3, když výborné výkony podal zejména Adam Ehm – v singlu zdolal Bene Kise, v deblu dvojice „velkej+malej“ Adam na tři sety přehrála silný pár Kis-Tóth. Maličký Kristof Tóth, alias „Titi“, nám sice sebral jeden bod ve dvouhře proti Honzovi, to mu ale nezabránilo stát se miláčkem našich dívek a kamarádem celého českého družstva; spolu ještě s Petrou Meszáros; hvězdou maďarského družstva. Petra nám také vzala bod výhrou proti Máje, v turnaji pak získala cenu pro nejslibnější hráčku. Třetí bod jsme ztratili na dívčí trojce, kde Klárka po slibném začátku podlehla Anně Boszogi ve dvou setech. Zbytek zápasů jsme ale zvládli a Maďarsko porazili 6:3. Výborný výkon přitom odvedla Ema, když porazila v singlu Annu Bereczkei, a v deblu se Soňou dokázaly porazit pár Boszogi-Meszáros.

TÝMOVÝ POKŘIKSobota nám přinesla souboj s Rakouskem; dolnorakouský výběr spoléhal zejména na umění dvojčat Michaela a Christiana Tomice. Výborně hrající Češi ale povolili jeden jediný bod – když právě Christian Tomic ve třetím singlu zdolal Adama Š. – bylo to ale na tři sety a hodně těsné. Ostatní podali stoprocentní výkony, a ocenit zaslouží zejména velký Adam, který nejprve porazil v singlu Michaela Tomice, a pak v deblu s Honzou v koncovce třetí sady přehráli i oba bratry společně.

Skupinu jsme zakončili stejně, jako jsme ji začali. Tým Bulharska jsme přehráli 9:0, a to dokonce beze ztráty setu. Mladší soupeři sice v některých pasážích utkání zlobili, ale celkově nemohli naplnit očekávání svých, hodně naléhavých a hodně hlasitých trenérů.

Federální derby a maďarská odveta

EMA v semifinále proti SlovenskuV semifinále nás čekalo „derby“ se Slovenskem. Tento zápas jsme zvládli na výbornou; odstartoval ho třísetovou výhrou nad Borisem Karpjakem velký Adam, a i dál jsme přidávali body na naši stranu. Své singly zvládli David, malý Adam, na tři sety proti slovenské jedničce Tomčové i Mája. Bod na stranu Slovenska připsala hodně vysoká Julia Chmurovičová; Soňa jí sice překvapivě vzala první set, ale pak už se prosadily ostré smeče a útočná hra soupeřky. Dále však bodovalo už jen Česko – Ema si poradila s Telehaničovou, vyhrály i naše páry Adam-Honza, Klárka-Mája a Honza-Ema.

Pro nedělní finále jsme mírně modifikovali úspěšnou sestavu ze skupinového duelu s Maďarskem; tak, aby byla ještě silnější. Bohužel, nepodařilo se nám vyhrát některé zápasy, které jsme ve skupině zvládli. Průběh třídenního turnaje, zodpovědnost, atmosféra finále – to vše na některé hráče dolehlo a výsledkem byla těsná prohra 4:5. Při ní odvedl své Adam, který porazil maďarskou jedničku Bene Kise a spolu s Honzou zvládl výsledkem 21:19 ve třetím setu i čtyřhru s párem Kis-Tóth. Adam si tak udržel stoprocentní bilanci vyhraných zápasů a z turnaje si odvezl druhou cenu pro nejproduktivnějšího hráče.

PŘED FINÁLE s maďarskými kamarádyBohužel, celkem jsme ve finále hráli 4x na tři sety, ale zvládli jen ten jeden Adamův debl. K výhře Maďary posunul Titi. David sice vyhrál první set 21:15, pak se ale soupeř zlepšil a povolil mu jen 12 a 11 bodů. Malý Adam si vybral hodně špatný den, když v papírově hratelném zápase uhrál jen 10 a 5 bodů na Bende Dulcze. Velikou smůlu pak měly holky. Mája sehrála skvělou odvetu s Petrou Meszáros – vyhrála první set 21:12. Sebevědomá soupeřka jí to oplatila výsledkem 10:21 ve druhém setu. Do třetího ale zase nastoupila sebevědomá, motivovaná a akční Mája. Za stavu 18:10 se zdálo, že je bod hodně blízko; Petra ale úplně přestala kazit a heroickým výkonem dovedla zápas do vítězného konce pro Maďarsko – 22:20.

A když svou třísetovou bitvu s Annou Bereczkei prohrála na vedlejším kurtu také Ema (výsledek 21:9 16:21 a 17:21), byli jsme v hodně těžké situaci. Pro výhru bylo totiž potřeba, abychom už neprohráli ani zápas! Nějakou dobu se zdálo, že naděje žije. Klárka podala skvělý výkon v singlu a jednoznačně rozstřílela Annu Boszogi 21:11 a 21:6. Adam s Honzou přidali výhru v deblu a snížili na 3:4. Dobře se vyvíjející mix Honzy s Májou dával naději, ale bohužel Soňa s Emou tentokrát nenašly recept na hru dvojice Boszogi-Meszáros a celkově nám tak scházel jeden bod k vítězství v turnaji.

Hodnocení turnaje: velká zkušenost a zážitek pro hráče

MÁJA - velká opora dívčí části týmuI přes ne úplně šťastný konec bylo vystoupení našich hráčů v turnaji velmi dobré. Kladem naší sestavy byla vyrovnanost, kdy jsme měli na všech postech kvalitní hráče a nespoléhali na menší počet „hvězd“ – i když velký Adam byl jasným výkonnostním lídrem týmu. Osmička hráčů se navzájem skvěle povzbuzovala, nechyběl týmový pokřik, v akci byly vlajky, trubky a povzbuzovátka všeho druhu.

Působení v Maďarsku také ukázalo na velkou lásku ke sportu, která ve vybraných hráčích je – i ve volném čase byli neustále na kurtech, ať už spolu nebo s maďarskými kamarády. A skvělá je také komunikativnost, samostatnost a dávání zpětné vazby. Všichni si dovedli říci, v čem se cítí silní, co by rádi hráli, respektovali rozhodnutí o sestavě a v samotných zápasech odvedli své maximum.

Zkušenost s mezinárodní konfrontací, vypjatými stavy, kdy se hraje důležitý zápas pro tým, kdy při vyrovnané koncovce panuje bouřlivá atmosféra kolem kurtů, kdy musím překonat sebe sama a strach ze silného soupeře, dotahovat náskok nebo naopak udržet nadějný stav… to vše jsou cenné věci pro vývoj mladých hráčů; a významnější než to, jestli ve svých dvanácti letech byli v Pécsi první, druzí nebo sedmadvacátí. Všichni mají velký potenciál, jde jen o to, jak dobře s ním oni sami a všichni, kdo se na jejich badmintonovém rozvoji podílejí, dovedou naložit.

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rubriky

Sponzoři a partneři