Těrchová – Jánošíkové diery

Víkendový pobyt v Terchové nám zorganizoval Martin Twardzik (Bechťa). Martin má v této malebné vesničce v centru Malé Fatry dřevěnici, na kterou nás pozval. Moc rádi jsme pozváni přijali a v pátek 8.11. LP 2019 jsme vyrazili směr Slovensko. Tentokrát to bylo bez dětí. Martin jako vzorný hostitel nás očekával ve vytopené chaloupce. Nejprve jsme dojeli my Slívovi a po nějaké chvilce dorazili také Jaromír a Petra K.. No, kdo neví, tak Petra byla původně Twardziková.

   Martinova dřevěnice je součástí komplexu Drevenice Resort Terchová. Resort se skládá z několika dřevěnic, které si můžete pronajmout, restaurace a wellnessu. Restaurace má navíc vlastní mini pivovar, který si říká Pivovar Vŕšky. Pivko bolo celkom dobré. Vše je zasazeno do stráně pod kopcem takže, když je krásně tak vidíte Terchovou v celé své kráse. Moc pěkné místo.

   Páteční seznamovací večer byl ve znamení her, dobrého jídla a pití. Aj místní hospůdku jsme navštívili a místní pivko okoštovali.

   Sobotní ráno, nás přivítalo zamračenou oblohou a deštěm. Chvíli jsme lenošili a čekali, zda si to počasí nerozmyslí, ale nakonec jsme i přes nepřízeň vyrazili do Jánošíkových dier. Po celou cestu malým okruhem nám pršelo až lilo. Velice jsme přivítali volné místo v kolibě Podžiar, kde jsme se ohřáli, usušili a bříško pohladili teplým grogem. Cesta zpátky byla v pohodě stejně jako celá vycházka. Na obědo-večeři jsme se stavili do Koliby na Slovenké halušky, brynzové pirohy a bravčové mäso. Tak tak jsme se vlezli do dveří, jak jsme byli nacpaní. Já s Jaromírem jsme si šli udělat pochodu na chatu a Jana, Petra a Martin vyrazili k Jánošíkovi a na rozhlednu. Zvláštní že se večer nikdo nehlásil o večeři. Celý zbytek soboty jsme strávili hraním slovenským deskových her, u kterých jsme se náramně bavili. Ke spánku jsme ulehli v hooodně pozdní hodinu.

   Neděle začala stejně jako začala sobota. Venku „chčije a chčije“ a pod peřinou příjemně teploučko. No nebuď pod ní. Před obědem jsme začali pomalu uklízet a připravovat se na odjezd. Některým po salaši konečně vytrávilo, a tak jsme si udělali rychlou obědovku a místo válení se v posteli jsme opět hráli deskovky. Tentokráte z lékařského prostředí. Kolem třetí hodiny odpolední jsme nasedli na oře a vyrazili směr domov, směr hladové děti.

Související obrázky: