Procházka na Hukvaldy

Na tento víkend jsme měli naplánovaný výlet na Hukvaldy. Minulý rok se výlet na toto místo vydařil. Bohužel hlavní průvodce Kamil musel zůstat doma s nachlazením a sním letos chyběla celá Petruškovic větev. Počasí nevěstilo možnost prohřát se na sluníčku, ale také nehrozilo deštěm.

A tak na parkovišti na Hukvaldech jsme se dostavili v sestavě Jolana, Jana, Jirka, Radim a samozřejmě babiččin ADHD šakal Čárlík. Naplánovaná trasa sice vedla kolem hradu, ale zcela jsme se vyhnuli oboře s divočáky. Je všeobecně známo, že na Hukvaldech se narodil Leoš Janáček. Pro úplnost jen dodáme že Leoš byl světově uznávaný český skladatel klasické hudby. A překvapivě nás jeho jméno provázelo téměř na každém kroku.

   První metry trasy jsme začali ukrajovat směrem na hrad Hukvaldy. Než jsme začali stoupat tak si Jirka vyžádal pauzu u místní restaurace. Ta byla sice zavřena, ale výdejní okénko nabízelo nejednu dobrotu. My samozřejmě neodolali vařenému vínu. Hned se nám lépe stoupalo k hradu.  Procházka krásná, ale hrad nás přivítal zavřenou bránou. Proto jsme si to namířili přímo dolů k východu. Odtud jsme si to namířili kolem rodného domu Leoše Janáčka směrem na Zadní Babí horu (546 m.n.m.). Bylo zamračeno, ale nefoukalo, a navíc to bylo dost do kopce. Takže o zimě se nedalo mluvit. Téměř na konci stoupání jsme si udělali piknik na místě zvaném Janáčková lavička. Ještě chvíli jsme mírně stoupali a na rozcestí Pod Zadní Babí horou byl čas na návrat k autu. ¨

   Výlet se vydařil, pěkná procházka, zakončená nákupem místních frgálů a výtečného kafíčka nás zase ujistil, že tady na Severní Moravě máme spoustu krásných míst.

Související obrázky: