Cyklovýlet na Ondřejník

   Na sobotní den 7.8.2021 Kamča zorganizoval nezapomenutelný kolový výlet do Beskyd. Hlavním cílem byla první beskydská hora 890 m. n. m.. Kamil jako hlavní organizátor se o všechno postaral. Naplánoval 50 km trasu, zajistil vlak z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí a také se tradičně osvědčil jako service man. Na tuto beskydskou výzvu se odhodlala šestice odvážných: Kamil, Silva, Ondra, Jirka, Radim a Jana. A jakou trasu jsme měli naplánovanou? Frýdlant nad Ostravicí – Ondřejník – Kozlovice – Hukvaldy – Trnávka – Proskovice – kávička s Šopinu.

Vše probíhalo bezproblémově až do hodiny před odjezdem. To zavolal Jirka, že jeho elektrokolo dostalo defekt a náhradní duše nepasuje. Že asi nepojede. Naštěstí jsme jej přemluvili, aby naházel kolo do žita. Jirka nelenil papnul kolo do teplých velkých rukou a nastoupil do tramvaje, která ho dovezla na Svinovské nádraží. Tam ho již čekala Polanecká část výpravy. My Porubáci to máme nejblíže, a tak jsme dorazili, až když byl vlak na nástupišti. Všechno jsme stihli a vlak se rozjížděl až když jsme všichni spokojeně seděli na sedadlech. Již od rána bylo jasné, že tento den se počasím vydaří. S malým zpožděním jsme šťastně vystoupili ve Frýdlantě. Tady byl počátek naplánované trasy.

Nejprve bylo nutné zprovoznit Jirkové kolo. Díky vedoucímu výletu a jeho třem statným pomocníkům bylo kolo opraveno dříve, než se holky stačily odlehčit. Počátek cesty byl sice kopcovitý, ale sjízdný. To vydrželo jen první dva kilometry. Pak nás trasa zavedla na modrou turistickou cestu a začalo „peklo“. Neupravená cesta se soustou velkých kamenů a sklon, který někdy vyžadoval ferratové úvazy. To není pro cyklovýlet nejoptimálnější terén. Jediné, co nám zbývalo bylo sesednou a kolo na rozcestí pod Ondřejníkem vytlačit. Tady se rozdíl mezi elektrokolem a šlapacím manuálem zcela smazal. Naopak, tady měli navrch klasická lehčí kola. Nevzdali jsme to, a po nějaké době jsme s úlevou „dojeli“ na rozcestí. První pivko do nás vjelo jako rychlík do tunelu. Rozhledy byly náramné a okouzlující. Trochu jsme si odpočinuli a pak vyrazili za opravdovou cykloturistikou.

Zdálo se nám to neskutečné, ale zbytek cesty byl dokonalý cyklovýlet, na kterém jsme okusili všechny povrchy. Jeli jsme na novém asfaltu, prašných cestách, lesem, polem, blátem, ….. Kamil to naplánoval báječně. Jen občas jsme trasu k velké radosti Silvie modifikoval, tak abychom měli intenzivnější sobotní zážitek. Cesta nám ubíhala moc rychle a než jsme se nadáli funěli jsme do kopce na Hukvaldy. Tady nás čekal oběd v místní restauraci. Trochu nás tady zaskočili ceny. Polévka za 70 Kč, smažák 190 Kč a normální jídlo nad 200 se nám zdál trochu masakr. Po jídle nás již čekala závěrečná část sobotní cesty. Již v Trnávce jsme se všichni těšili na závěrečnou zmrzlinku u Mc Donalda v Šopinu. Bohužel zmrzka došla, takže jsme se museli spokojit s kávičkou. Tady jsem se rozloučili a vydali se domů. Každý do své části města. Slivoni měli cestou domů ještě jeden kačeří fastfood, kde již byla zmrzlinka k mání. Byla moc dobrá.

Sobotní výlet se podařil. Velké dík patří Kamilovi, který nás k výletu vyburcoval, naplánoval jej. Parří mu velké díky.

Související obrázky: