Valaši ve Vysokých Tatrách 8/2002

Tak té je středověká historie. Jednou léta páně v srpnu 2002 vyrazila široká rodina do Vysokých Tater. Výletu se účastnili Slívovi, Škrabalovi, Andrýsovi a Liškovi. Naše spanilá cesta pro Liškovi skončila v Žilině, kde nedobrzdili na semaforu a narazili do zbrusu nového Škrabalíkového opla. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Pro Lišky sice výlet skončil odtažením auta zpět do Želechovic, ale Jirka Škrabal byl tvrdý. Zkontroloval, zda se mu podaří zavřít kufr a prohlásil jedeme.

   Celkem jsme v Tatrách okusili tři pěkné okruhy. První den jsme si vyjeli na Štrbské pleso. Tam jsme zanechali železné miláčky a vyrazili směr Vodopád skok – Čeirne pleso – Bystrá lávka (2.300 m.n.m.) – Vyšné Wahlenbergovo pleso – po žluté a následně červené zpátky na Śrbské pleso. Cestou jsme prožili úplně všechno co můžete v Tatrách zažít. Při příjezdu svítilo sluníčko, u vodopádu Skok byla bouřka s hromy, blesky a průtrží deště, nad vodopádem řetězy, a v sedle vítr. Unavení ale spokojení jsme dojeli do ubytování.

   Druhý den jsme vyrazili na tradiční okruh Hrebienok – Malá Studená dolina – Priečne sedlo (2.252 m.n.m.) – Velká Studená dolina – Hrebienok. Cesta do Malé Studené doliny byla v pohodě. Sice dost lidí, ale dalo se. Při příchodu na Téryho chatu jsme se zhrozili. Trojstup k výdejnímu okénku v prvním patře budovy vypadal hrozně. Naštěstí jsme použili malou protekci s chatárom Mirom. Ten nás zavedl do místnosti pro ubytované a občerstvení jsme si donesli přímo z kuchyně. Po napojení a odpočinutí jsme se vydali přes Priečne sedlo do Velké studené doliny, kde nás čekala další občerstvovací stanice v podobě Zbojnické chaty. Cesta do Priečneho sedla začala houstnout u řetězů do sedla. Naštěstí jsme vše zvládli a spokojeně jsme prošli Velkou Studenou dolinou. Cesta na Hrebienenok bylo je klopotání se z kamene na kámen. Cestu k autu do Smokovce jsme si zkrátili zubačkou. Den se vydařil.

   Poslední den v Tatrách patřil túře k chatě u Zeleného plesa (Brnčálka) a odtud výstup na Jahňací štít (2.229 m.n.m.). Plánovaný itinerář jsme splnili na sto procent. Teda všichni až na Pepu, který se odpojil a vyrazil na japonce lanovkou směr Skalnaté pleso a Skalnatý štít.

   Výlet do Tater se až na start vydařil.

Související obrázky: