Těžko na cvičišti – lehko na bojišti

Přesně tímto citátem slavného ruského vojevůdce Alexandra Vasiljeviče Suvorova se řídí účastníci dovolené 2016.
Pro některé v brzkém sobotním ránu (9:30 hod.) dne 23.7.2016 se vydala téměř celá výprava na testovací jízdu před dovolenou. Účelem tohoto experimentu bylo otestovat připravenost jednotlivých účastníků na dovolenou 2016. Jediným chybějícím členem byl Ondřej z cyklistického teamu PetrušAstana. Ten při prohlídce tratě prohlásil, že po cestě je málo fastfoodu a raději odjet trénovat do hor na Horní Bečvu.
Start, který byl naplánovaný na 9:30 hod. jsme trošičku nestihli, jelikož cyklisté jedné stáje museli krotit svou pře motivovanost. Sundat kola, naplnit butelky živou vodou, obepnout štíhlé těla cyklistickým dresem a nastavit tachometr. To byl první úkol každého účastníka. Všichni až na Silvu si tachometru vynulovali a byli v očekávání kolik to dneska bude. Jediná Silva si na svém „tacháči“ nastavila odpočítávání se slovy „říkali jste padesát kilometříků, tak padesát. Víc ani ránu“. Ano, deklarovaných do 50 km bylo tak trochu mlžení. Autor trasy nechtěl „dráždit hada bosou nohou“ a tak vyhlásil vzdálenost o „kapečku“ menší.
Samotná cesta ubíhala v pohodě. A to i přesto, že některé děti cestou do kopečků hlásali hesla „týrání dětí“, „nenávidím kolo“ atd… Kupodivu bez větších protestů jsme minuly bez zastávky hospůdky Na Loděnici a Jilešovice a uháněli dál do vnitra Prajzké. První zastávka byla až na pstruhárně v Bělé. Občerstvili jsme se pivkem, limčou a okusili místního pstruha. Plní síly a odhodlání jsme nasedli na kola a vyrazili za druhou podstatně delší půlkou trasy. Vzali jsme to přes Píšť – Polsko do Hatě. V Hati svítilo slunce tak, až se vařila bílkovina v těle. To byl nejvyšší čas na zastávku na něco chlazeného. Vyhrála to zmrzlina a malé pivko. Poté nás trasa vedla přes Šilheřovice do Petřkovic. Tady v areálu Landeku nastal malý problém. Silvě došlo odpočítávání, a tachometr ukazoval stav do cíle nula. Naštěstí teta po několika násobném ujištění, že trasa již vede jen po rovince a z kopce nasedla na kolo a odhodlaně šlapala dále. Čekala nás ještě jedna zastávka a tím byl občerstvovací bod U Lipky. Výborné pivko a ještě lepší topinka s tvarůžkami zahnaly všechny účastnické chmury nasbírané sobotní trasou. Spokojeně jsme dojeli do místa startu a cíle (Poruba) s konečným výsledkem 59,3 km. Co bylo dále si můžete prohlédnout na poslední fotografii.

Související obrázky: