Dovolená Itálie 2018 – plán

Prázdniny se blíží, a tak si pojďme ukázat, jak chceme s letošní dovolenou naložit.

Oproti minulým létům jsme my dospělí podlehli nátlakům teenagerům a vyrážíme bez kol směr italské moře. Místo pro týdenní odpočinek, povalování a osobního volna jsme zvolili střední Itálii oblast Gargána. Cesta z Ostravy bude dlouhá, a tak jsme se rozhodli cestu rozkouskovat na dílčí trasy s návštěvou zajímavých míst Itálie.  Co by nás tedy mělo čekat?

Zastávka první – Jezero Lago di Garda

Cestu na dovolenou započneme 26. července 2018 brzkým ranním odjezdem z Ostravy, tak abychom po 967 km což představuje cca 10 hodin cesty dorazili k jezeru Lago di Garda.

Gardské jezero (italsky Lago di Garda nebo Lago di Benaco) je největší italské jezero, které se nachází na severu země mezi Alpami a Pádskou nížinou. Jezero bylo vytvořeno po poslední době ledové Etschským ledovcem, jehož stopy se ještě dnes velmi výrazně zachovaly. Severní úzká a dlouhá část jezera připomíná fjord, který obklopují hřbety až 2000 m vysoké. Jižní širší část je tvořena morénovými zbytky. Jezero má rozlohu 369,98 km². Je dlouhé 51,6 km a široké 17,2 km. Délka jeho břehu je 158,4 km. Průměrnou hloubku má 136 m a maximální hloubku 346 m. Leží v nadmořské výšce 65 m.

Jezero Lago di Cavedine se nachází cca 15 min autem od města Riva del Garda, směr Trento. Krásné poklidné jezero se školou pro windsurf a sailing, možnost vypůjčení kajaku. Pro děti je zde dětské hřiště. Pláž je oblázková se stromy, které poskytují stín. Osvěžit se a zakoupit něco dobrého na zub můžete v místním baru / restauraci. V okolí můžete využít cyklotras a objet si jezero nebo se projet až k jezeru Lago di Garda. Nadšenci lezení zde najdou řadu skvělých via ferraty (lehká via ferrata Rio Sallagoni vedoucí k hradu Drena – obtížnost C, převýšení 200 m).

Toliko základní wikipedické informace. My jedeme kousíček nad jezero Lago di Garda a spíme ve městečku Dro v Residenci Centrale. Po příjezdu a ubytování se zajedeme podívat k jezeru lago di Cavedine. Tam se pokusíme vypůjčit si kajaky a projedeme se kolem jezera. Případně se můžeme pokusit zdolat blízkou ferratovou trasu. Nebo, že bychom si půjčili kolo? Druhý den bude patřit hledání příhodné pláže jezera Lago di Garda, koupání a lenošení.

Zastávka druhá – šikmá věž v Pise, příjezd do Gargána

Druhou zastávkou by měla být unikátní italská památka Šikmá věž v Pise. Jelikož ještě týž den musíme dojet až do Gargána, tak budeme docela brzy vstávat. Nejprve nás čeká cesta dlouhá 391 km (cca 4 hodiny) do města Pisa. Tam nás čeká 2 – 3 hodinová prohlídka památek včetně již zmíněné šikmé věže. Po prohlídce a obědě nastartujeme své motorové oře a vyrazíme na 454 km dlouhou cestu do vybraného letoviska v Gargánu.

Zastávka třetí – příjezd do Gargána

Po zdolání cesty napříč Itálii nás čeká v hotelu Hotel Residence Marechiaro sedm příjemných dní plných koupání, dobrého jídla, pohody a snad také návštěva nějakého zajímavého místa.

Zastávka čtvrtá – Benátky

Po týdenním lenošení se opět dáme do pohybu. Tentokráte budeme pomalu putovat na sever. Směr rodná Ostrava. Cestou ale navštívíme 489 km (4:40 hod.) od Gargána vzdálený italský skvost – Benátky. Jelikož spíme nedaleko tohoto historického města, tak se můžeme rozhodnout kdy toto město navštívíme. Projdeme si nejzajímavější místa tohoto skoro zatopeného města. Po Benátkách nás již čeká jen dlouhá cesta do Ostravy.

Související obrázky: