Dovolená Itálie 2018 – zajímavá místa Gargána

Monte Sant´Angelo

Městečko Monte Sant´Angelo (v překladu „Andělská hora“) se 14 tisíci obyvateli se nachází ve výšce téměř 800 metrů nad mořem na poloostrově Gargano v italském region Apulie (Puglia) a je významným poutním místem Itálie i celé křesťanské Evropy. Legendy z 5. století vyprávějí o třech zjeveních archanděla Michaela, jenž údajně tlumočil boží příkaz, aby se jeskyně, v níž se nacházela svatyně kultu boha Mithry, přeměnila na křesťanský chrám. Již v roce 493 zde byl údajně vysvěcen první kostel archanděla Michaela, ovšem spolehlivé prameny hovoří o zřízení svatostánku až v 6. století. Ten se pak stal langobardskou svatyní.

Od té doby miliony věřících putují po stezce zvané Via Sacra ke skalní jeskyni s údajným otiskem nohy archanděla. Dnešní poutníci to mají mnohem snazší – přímo k nejstarší svatyni křesťanského Západu vede silnice s překrásným výhledem. Každoročně 8. května se michalské slavnosti účastní tisíce lidí v tradičních krojích.

Zajímavosti Monte Sant´Angela

Castello di Monte Sant´Angela

Normanský kastel Castello di Monte Sant´Angela na Andělské hoře, opevněný v 11. století a užívaný až do renesance, je dnes pouhou dekorativní zříceninou, od níž se naskýtá překrásný výhled.

Castello di Monte Sant´Angela

Castello di Monte Sant´Angela

Chiesa Santa Maria Maggiore

Císařovna Constancie, manželka Jindřicha VI. a matka Fridricha II., je považována – podle portálu s letopočtem 1198 – za zakladatelku románského kostela Chiesa Santa Maria Maggiore, ve kterém lze spatřit zbytky fresek ze 13. a 14. století.

Chiesa Santa Maria Maggiore

Chiesa Santa Maria Maggiore

Santuario di San Michele Arcangelo

Osmihranná zvonice kostela archanděla Michaela z 13. století upozorňuje již zdaleka na cíl poutníků. Zde se nalézá „dům boží a brána do nebes“. Těmito slovy v latině vítá archanděl své návštěvníky před schodištěm, jímž se vchází do chladné podzemní říše.

Santuario di San Michele Arcangelo

Santuario di San Michele Arcangelo

Sestoupíte po 89 schodech a za nádhernou bronzovou bránou, odlitou v roce 1076 v Konstantinopoli, se vám otevře jeskynní prostor s žebrovou klenbou, který je nazýván Santuario di San Michele Arcangelo, tedy svatyně archanděla Michaela. Výstavba svatyně započala roku 1273 a dohlížel na ni Karel I. z Anjou.

Svatyně archanděla Michaela

Svatyně archanděla Michaela

Nachází se tu Františkův, Mariin a hlavní oltář. Biskupská stolice pochází z 11. století.


Město Peschici

Městečko Peschici leží v Národním parku Gargano na stejnojmenném poloostrově na skále nad Jaderským mořem. Žije zde přibližně 4400 stálých obyvatel. Městečko bývá označováno za nejhezčí město na poloostrově Gargano v italském regionu Apulie (Puglia).

Město Peschici na poloostrově Gargano

Město Peschici na poloostrově Gargano

První zmínky o osadě pochází z 9. století a údajně bylo osídleno Slovany. Do 11. století bývalo cílem častých nájezdů Saracénů. V roce 1154 zde vládli Normané, později vláda přešla do rukou Aragonců. V roce 1567 se začalo stavět deset věží kolem pobřeží, na obranu proti Turkům. Některé z věží stojí dodnes – například Torre di Monte Pucci.

Peschici

Peschici

Zajímavosti Peschici

Staré město protínají křivolaké uličky, průchody, malá náměstí a bílé domy, typické pro tento region. Z přístavu vede do města 246 schodů. Do centra se vstupuje kamennou bránou. Najdete zde typické obchůdky s místními produkty, suvenýry, kavárny a restaurace. Hlavním centrem starého města jsou uličky okolo náměstí Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Na nejvyšším místě se nachází kostel Sant´Elia Profeta. Na výběžku nad mořem se tyčí hrad Castello del Recinto Baronale s Museo degli Strumenti di Tortura (Muzeum útrpného práva).


Město Vieste

V létě živé letovisko poloostrova Gargano, v zimě ospalé hnízdo na špičce poloostrova. Městečko Vieste se rozkládá na úzké skalnaté ostruze a jeho dějiny sahají až do 10. století před naším letopočtem. S několika místními pamětihodnostmi však budete rychle hotovi, není jich tady totiž ani mnoho a nejsou ani nijak extra významné, takže jejich prohlídka je spíše rychlovka a zvládnete je bez problému v rámci procházky po městě.

Vieste

Vieste

Zajímavosti ve Vieste

Z římského období pochází zbytky městských hradeb. V centru se mezi vápnem obílenými domy vypíná k nebi katedrála, založená v 11.století a přestavěná v 19. století. Fridrich II. tu ještě zanechal kastel, ale ten se po základní přestavbě prezentuje jako pevnost z konce 16. století.

Podvečer ve Vieste

Podvečer ve Vieste

Skutečný symbol Vieste nestvořila ruka člověka, ale vítr a vlny. Jedná se o 20 metrů vysoký, legendami opředený skalní monolit „Pizzomunno“, vystupující z moře ve stejnojmenné zátoce.

Skalní monolit Pizzomunno

Skalní monolit Pizzomunno


Město Manfredonia

Městečko Manfredonia leží na jihu Gargana v Mafredonském zálivu. Město založil v roce 1256 Manfred, nemanželský syn Fridricha II., pro uprchlíky ze zemětřesením zcela zničeného Siponta. Podle šachovnicového původu město nevznikalo živelně, ale podle přesného plánu.

Manfredonia

Manfredonia

Z doby založení města se dochovala normanská pevnost Castello Svevo na čtvercovém půdorysu. V roce 1607 k ní Španělé přistavěli bašty, aby zadržely turecké dobyvatele. Přesto však Turci roku 1620 město dobyli, zdecimovali místní obyvatelstvo a většinu města zpustošili. Vypálili i gotickou katedrálu. Kostel, jenž zde dnes stojí, pochází až ze 17. století. Ani kastel není původní, byl vybudován v 16. století.

Pevnost Castello Svevo

Pevnost Castello Svevo

Na konci šedesátých let 20. století obětovala Manfredonia své rozsáhlé pláže chemickému průmyslu, a tak nabídka pro turisty je mizivá. Nedostatek odpovídajících hotelů nutí zvolit k přenocování 3 kilometry vzdálené Lido di Siponto.

Zajímavosti města Manfredonia

Chiesa Santa Maria Maggiore di Siponto

Vydáte-li se po státní silnici z města Manfredonia směrem na Foggii, po třech kilometrech dorazíte k okraji piniového háje, kde stojí Chiesa Santa Maria Maggiore di Siponto. Na členěném průčelí kostela pocházejícího z počátku 12. století (v roce 1975 byl kostel restaurován) rozpoznáte orientální vlivy.

Chiesa Santa Maria Maggiore di Siponto

Chiesa Santa Maria Maggiore di Siponto

Portál, podpíraný po stranách dvěma lvy, je typickým znakem apulijsko-románského slohu. Kromě toho zde najdete pozůstatky raně křesťanské baziliky.


Ostrovy Tremiti

Když vás omrzí cestování po souši, vydejte se lodí za poznáním na 22 kilometrů vzdálené ostrovy Tremiti. Vyplout můžete z Peschici, Vieste, Rodi Garganico nebo Manfredonie. Podíváte se na dva menší, téměř neobydlené ostrovy a dva větší , na kterých najdete i hotely. Kromě křišťálově průzračné vody vás možná překvapí, že i zde se nacházejí historické památky, například kostel Santa Marie a Mare na ostrově San Nicola.


Národní park Foresta Umbra

V oblasti Gargana se od roku 1991 nachází Národní park Foresta Umbra. Park vznikl proto, aby zachránil poslední lesy, v kterých žije řada divokých zvířat.


Aquapark

Děti jistě potěší menší aquapark Ippocampo poblíž Manfredonie. Hlavními atrakcemi jsou tři tobogány.

Související obrázky: