Zajímavá místa Lago di Garda

Ferrata Rio Sallagoni – obtížnost C

Stručná charakteristika:

budete-li se motat kolem italského jezera Garda, určitě nevynechejte tento zajímavý kousek střední obtížnosti . Ferrata totiž prochází krásnou soutěskou, v níž se budete chvílemi cítit jako v románech Ztracený svět nebo Cesta do středu země 🙂 Nachází se přibližně 15 km severně od největšího italského jezera Lago di Garda (Gardské jezero), takže se dá dobře zkombinovat s dalšími skvělými cestami v okolí nebo s jiným outdoorovým vyžitím, kterého je v okolí Lago di Garda opravdu dostatek.

Příjezd a parkování:

jen 3 km od vesnice Dro. z České republiky je ideální cesta přes rakousko-italský hraniční průsmyk Brenner. Pak po dálnici přes Bolzano až do města Trento, zde sjet a pokračovat směrem na Arco a Rive del Garda do městečka Dro. Pokud vyrážíte z jihu od Gardského jezera, jeďte na sever přes známé lezecké město Arco taktéž do městečka Dro. Zde odbočte směr Drena. Asi po 2,5 km je po pravé ruce malé parkoviště (těsně za sportovním hřištěm).

Přístup:

do ferratové výstroje se lze obléci již na parkovišti – přístup je opravdu krátký. Z parkoviště po pěšincenahoru malým výšvihem a potom po širší cestě doprava. Na rozcestí opět doprava mírně z kopce a dále proti proudu potoka k ústí do soutěsky.

Výstup:

celá cesta prochází úzkou soutěskou a trošku tak připomíná rakouský Postalmklamm Klettersteig. Nejtěžší pasáže čekají brzy po začátku. Jedná se o traverzy obtížnosti C několik metrů nad vodní hladinou, občas mírně převislé a jako lahůdka zde je i překrok ze skály na skálu. Po této úzké části se soutěska přeci jen rozestoupí a sestoupí se na její dno. Čeká vás nádherná procházka připomínající výše zmíněné fantastické romány. Po malé pěší části následuje lanový mostek (první ze dvou) a za ním si můžete vybrat, zda se vydáte do průlezu úzkou štěrbinou zajištěnou jen řetězem nebo ji obejdete po pravé části pěšinou. Za druhým mostkem dostanete možnost další volby cesty – doleva vede cesta přímo ke hradu (na kameni je šipka s nápisem „castelo“) a rovně do další úzké části soutěsky. Pokud se rozhodnete pokračovat rovně, připravte se na to, že cesta zde již není jištěna průběžným lanem. Na druhou stranu všude tam, kde to je zapotřebí, je dostatek kovových kramlí. Obtížnost je již výrazně nižší, ale stále je co obdivovat a fotit. Tato pasáž dovede lezce do zahrádek za hradem. Průstup soutěskou zabere podle počtu lidí před vámi a času stráveného na focení 1-2 hodiny.

Sestup:

po cestě z kopce dolů zpět k parkovišti. Využitím pěších zkratek (viz nákres na topu cesty) si lze ušetřit obcházení serpentýn. Jen je potřeba se po nich dobře dívat, nejsou příliš značeny. Sestup asi 20 minut.

Ideální sezóna: březen – říjen.


Hodnocení:

velmi originální, krásná a fotogenická cesta, která musí zaujmout naprosto každého. Určitě je vhodná i pro starší, odvážné a hbité děti. Jen je potřeba, aby byly dostatečného vzrůstu (odhadujeme alespoň cca 150 cm).

Video


Malcesine

Mestečko ležící na východním břehu Lago di Garda není jen windsurfařským rájem, ale i historickým centrem s pestrou minulostí. První místo, které v Malcesine zbystříte bude jistě hrad Scaligero. Dne 22.srpna 1902 byl vyhlášen národní památkou. První záznamy o hradu jsou z 6 století n.l. V centru města naleznete také Kapitánský palác v gothicko-benátském stylu s nástěnnými malbami. Historické centrum se skládá ze spousty úzkých uliček, které jsou plné obchodů, kaváren, restaurací a místních řemeslnických dílen.

V 1786 ve městečku pobýval Wolfgang Goethe a zanechal za sebou několik kreseb. Další památky města Malcesine jsou kostel Santa Maria della Fontana z 11. století, kostel sv. Štěpána, úzké středověké uličky a radnice z 18. století. Malcesine je také výchozím bodem na monte Baldo.


Monte Baldo

Monte baldo je nejenom symbolem paraglidingu na Lago di Garda, ale zároveň žádaným cílem většiny turistů, kteří Gardu navštíví.  Z výšky zhruba 2200 m.n.m. se vám naskytne ojedinělý výhled na jezero. Okolí hory je doslova protkáno cyklostezkami a cestami pro pěší. V případě, že nejste aktivní cyklista, a nebo prostě jen nemáte chuť trmácet se do prudkého kopce, nabízí se jako dopravní prostředek ojedinělá lanovka.

Ta je od poloviny cesty (kde je možné vysednout a dojít pěšky) otáčivá kolem své osy. Konstrukce v Evropě vskutku ojedinělá. Parkoviště naleznete přímo pod budovou lanovky v podzemí ( Malcesine). V sezoně se jedná o skutečně turisticky velmi vytíženou lokalitu, počítejte proto s frontami, jak u pokladny, tak do lanovky ( pojme cca. 30 lidí). Jednosměrná jízda vyjde na 15 €, zpáteční potom na 20 €, děti a senioři mají slevu. Za příplatek se dá přepravit i kolo. Monte Baldo se mimo to vyznačuje významným přírodním a hlavně rostlinným bohatstvím, proto se stala cílem i mnoha badatelů a vědců.


Trasa Ponale

Trasa Ponale je nejznámější a nejoblíbenější v Gardské Trentině a je dlouhá pouze 3 km.

Trasa silnice Old Ponale stojí na horském úbočí a je jasně vidět z pláží v Riva a Torbole. Trasa Ponale je ikonou města Garda Trentino, kterou milují návštěvníci i místní obyvatelé.

Ponale Road je nejen pro bezkonkurenční panorama jezera, ale i pro vojenské instalace. Rakousko-Uherští z roku 1860, který se skládá z tunelů vykopaných do skály a zákopů aktuální stezka.


Související obrázky: