Velikonoce na Makově

   Skvělou předpověď pro Velikonoční svátky jsme využili pro návštěvu chaloupky na Makově. Již chtěla oprášit, neboť poslední návštěva do ní zavítala někdy v lednu. Ráno na velký pátek jsme vyrazili na Makov ve složení Radim, Jana, David, Honza, Kačka a samozřejmě Badík. Vyráželi jsme tak, abychom mohli naplnit své bříška obědem u Tkáčů. Pak již zastávka v Beskydském pivovaru a hurá do hor.

   Chaloupka nás přivítala zalitá sluncem v nezměněném stavu. Čekalo nás zabydlení, puštění vody, malá oprava potrubí a také tradiční welkome drink za zvuku chalupářských zvonečků.  Nejspokojenější byl nás Badík. Mohl být celý den venku. Přivítali jsme dvě sousedské návštěvy Jara a Maruška z vedlejšího Kršliska. Při podvečerní procházce Jana zjistila, že elektrikáři poblíž chalupy porazili stromy, které zasahovali do vedení, a tak jsme nastartovali pilu a za půl hodiny bylo doma. Večer jsme dlouho seděli na terase a vychutnávali si pohodu. Ráno nás čekalo rozdělení. Honza s Kačkou jeli na Valachy lozit na skály a my měli sraz s Petruškovýma v Makově a pokračovali jsme směr Súlovské skály.

   Sobotní ráno bylo jako vymalované. Kopanické Kršlisko bylo zalité sluncem od božího rána. Rychlá snídaně, příprava a o půl deváté odjezd směr chata Makov. Tam byl sraz s Petruškami (Kamil, Silva, Ondřej).  To Honza s Kačkou to brali s námořnickou rozvahou. Nebylo kde spěchat. Skály v Lačnově byly po ránu studené. Expedice Súlov se, ale rychle blížila do base campu pod hradem. Dnes to nebylo jednoduché. Naplánovaná trasa nebyla okruh, ale cesta z bodu A do Bodu B. A tak jsme nejprve rozmístili auta, tak abychom nemuseli použít místní dopravu. Start výletu byl ve vesničce Hrabové, nedaleko Bytče. Liduprázdná modrá trasa nás dovedla až do centrální části skla Sedlo pod Bradou. Zde jsme se odklonili od trasy na nedalekou vyhlídku. Parádní výhledy do celého okolí. Když jsme se pokochali krásnou přírodou, jsme se vrátili k původnímu plánu navštívit Súlovský hrad a z něj sejít do doliny k autu. Tato část trasy již nebyla tak pohotová, neboť čím blíže jsme byli hradu tím větší davy lidí jsme potkávali. Vrchol byl u samotného hradu. Tam hustota lidí dosáhla hustoty věřících při pouti do Meky. Na chaloupku jsme dorazili kolem čtvrté hodiny odpolední. Večer jsme si dali aktivity a unaveni nejen z procházky jsme ulehli již před půlnoci. Nedělní ráno se neslo v ryze odpočinkovém duchu. |Jen chlapi opravili prostup elektřiny přes střechu do chalupy a Jana kutila oběd v kuchyni. Po obědě si někteří dáchli a někteří se šli slunit ke kapličce. Prostě sváteční pohodová neděle. Před pátou odpolední jsme uklidili, nastartovali oře a vyrazili směr domov. Kdybych to měl říci jednou větou „parádní pohodový víkend“.

Související obrázky: