Květen jízdě na kole zaslíbený

25.5.2019 – Vítkov – Podhradí – Žimrovice – Raduň – Ostrava (62 km)

   V sobotu jsme se opět vyjeli vláčkem českých drah do míst ve kterých jsme ještě kolmo nebyli. Ve složení Radim, Jana a David jsme kolem 9 hodiny nasedli na železného oře a vyrazili směr Vítkov. Naše trasa byla naplánována jasně. Vítkov – Podradí – Žimrovice – Raduň – Jakubčovice – domov. Cesta začla báječně. Výjezden kopce na okraj Vítkova a pak dlouhým sjezdem do Podhradí. Jana se modlila od poloviny sjezdu abychom jeli dobřte a nemuseli se vracet. Jeli jsme dobře. Naše doměnka, že z Podhradí se již jeden pohodovou cestou kolem řeky vzala za své po pár metrech, kdy jsme začali stoupat a řeku viděli zřídka kdy a když tak jako malý „čůrek“ mezi stromy. Vzásadě se dá říci, že až do Žimrovic je cesta nahoru dolů a před Žimrovicemi sjedete do vesnice. Velice nás zklamala naše Dobrá pohoda. Nedočkali jsme se jídla a tak pododa v týmu byla na budě nula. Naštěstí bufáč u hradu v Hradci n. Moravicí nám prázdné pupky nasytil.

   Po jídle jsme odpočívali u dobrého pivka a nabírali sílu na návrat domů. Cesta do Raduně byla na pohodu, ale od Raduně do Jakubčovic nás zaskočilo mnohokilometrové stoupání. Cesta vedla lesem a kdo jel v tempu, tak se ani nezadýchal. Kdo nejel a nešlapal, tak v půjce cesty ztratil sílu protestovat a odmítal přestávky. Že Dájo. Zbytek cesty ubíhal velmi pěkně a tak jsme doma byli v dobrém čase. Konečný sumář nám ukazoval najetých „pouhých“ 62 km.

 

11.5.2019 – Cesta z města Krnov – Ostrava (76 km)

   Začalo to celkem nenápadně. V pátek jsme zjistili, že kluci v sobotu nebudou doma (turnaj v Karviné) a mamka Jana s ohledem na nové kolo vyjádřila prosbu vyjet někam na kole. V pátek se nerozhodlo, kde pojedeme, ale jelikož jsem ranní ptáče, tak než se Jana probudila, byla trasa hotová. Vše kolem Ostravy máme proježděno, a tak byl plán následovný. Vypravíme kluky, sbalíme se, vyrazíme do Svinova na vlak směr Krnov a odtud pojedeme kolmo až domů. Jak bylo naplánováno, tak bylo vykonáno. V 10:00 hod. jsme nasedli na přímý spoj Svinov – Krnov. Bohužel výjimečně v Opavě měnili vůz a tak j sme museli přestupovat. Nutno říci, že ani v jednom vlaku se naše kola nevlezla do připravených přepravních boxů. A tak jsme kola měli v uličce a do místního vagónu nikdo nenastoupil. Přesto jsme šťastně dorazili do Krnova.

Bohužel místní „rodák“ Náčelník musel zrovna odjet do Čech za mamkou, která slavila 70-ku. Gratulujeme paní Náčelníkové, hlavně zdravíčko. Z nádraží jsme trochu změnili trasu. A dobře jsme udělali. Do pohodové trasy směr Opava jsme vložili vsuvku cesty přes Cvilín. Co to znamenalo? Skoro nic. Jen to, že úvodní čtyři kilometry vedly jen a jen vzhůru. Stálo to ale za to. Po úmorném stoupání jsme se ocitli před poutním místem Cvilín. Odtud jsme si odskočili na rozhlednu. Ta ale byla zavřená, a tak jsme se vydali po turistické trase na zříceninu hradu Šelenburk. Pěkná cesta terénem. Ta nás namlsala. Od zříceniny jsme pak klesali dolů na cyklotrasu Krnov – Opava. To již byla klasika. Od Krnova pěkná šotolina a přírodní povrch. Čím blíže Opavě tím více místních komunikací. Na trase Krnov – Opava nás trochu potrápil protivítr a nemožnost se občerstvit. Přesto jsme do Opavy dorazili ve slušném tempu. Z Opavy jsme pokračovali cyklostezkou směr Velké Hoštice, Kravaře, Mokré Lazce, Háj ve Slezsku, Dolní Benešov, Kozmice a Hlučín. Tady jsme se po 63 km rozhodli otestovat fyzičku a narvali to přes Bobrovníky do naší oblíbené hospůdky na Lipce. Tam za námi dojel Honza. Výborný langoš s tvarůžkou, výborná topinka s tím samým a výborné pití (svianský kvasničák a černá Barbora) bylo důstojné zakončení naší cesty. Pak již jen domů kde se tachometr zastavil na slušných 76 kilometrech. Janu sice bolí otlačení zad…. a koleno, ale jinak můžeme říci, že se sobotní výlet podařil.

4.5.2019 – Na kole okolo Ostravy (40 km)

   Po první vyjížďce směrem Hlučínsko jsme tentokráte vyrazili směr jistebnické rybníky. Sestava na sobotní výlet doznala oproti prvomájové vyjížďce malé změny. Místo Davida s námi vyrazil Honza. David kolo odmítl, že půjde k babičce Janě na návštěvu. Bohužel to byla předzvěst malé rodinné krize. David se chytil nesprávných kamarádů a dokázal, že jeho osobní vůle nasávat zakázaného ovoce je hodně nízko. No prostě Radim, Jana a Honza vyrazili i přes nedobrou předpověď směr lyžařský areál Skalka, Mexiko, lázně Klimkovice, Jistebník, Polanka, domov. Cesta byla v pohodě a první občerstvení bylo v cukrárně v Jistebníku. Ale ještě před Janinou kávičkou, Radimovým pivkem a Honzovým zákuskem jsme zkoušeli, zda doma nebudou Rozprýmci. Bohužel nás přivítal štěkotem jen jejich šakal. Z Jistebníku jsme jeli domů přes Polanku a mysleli na Petruškovic přátele. Ale ani tady jsme nepochodili. Kamil s Klárkou byli v Brně na turnaji, Silva od pátku zapomenutá v Hrušce. Doma nebyl ani pes. Takže hurá domů. Celkově jsme ujeli necelých 40 kilometrů. Slušný.

1.5.019 – První letošní vyjížďka (50 km)

   Na místo účasti na prvomájovém veselí jsme využili krásného počasí a vyrazili na kolo ve složení Radim, Jana a David. A nato, že to bylo první letošní kolo, tak to byla parádní jízda. Start byl v celku nenápadný. Minuli jsme porubskou Myslivnu a začali stoupat nad ní a následně klesat do Krásného Pole abychom zase vystoupali táhlý kopec Záhoří a sjeli dolů do Velké Polomi. Z Polomi jsme jeli přes Čertův mlýn směr Háj ve Slezsku. Na Čertově mlýnu jsme měli malou přestávku, neboť byla žízeň a David měl opět hlad. Při čekání na Davidovi nugety nečekaně dorazili chalupáři z Kršliska s dětmi (Čípkovi a Maruška). Krásně jsme pokecali, ale cesta před námi byla dlouhá, takže jsme kamarádům dali ádie a šup na kolo. Cesta nám ubíhala náramně. Minuli jsme Háj ve Slezsku, Jilešovice, Kozmice a pomalu se blížili k cyklostezce kolem Darkovickým bunkrům. Na to, že byl 1. máj, tak kolem opevnění bylo liduprázdno. Od bunkrů jsme sjeli přes Markvartovice, Ludgeřovice do Petřkovic. V místní kavárně si dali pití (kafíčko a pivíčko) a David zmrzlinový pohár. Následující cesta byla jasná. Směr Lipka pod Hošťálkovicemi. Naše oblíbená hospůdka s dobrým pivkem a výtečnou topinkou s tvarůžkou. Mňam. Napojeni a nasyceni jsme se vydali na závěrečnou cestu domů. Tachometr v cíli ukazoval rovných 50 kilometrů. No je pravda, že jsme mu trošičku pomohli odbočením do Kurnik Šopy.

Související obrázky: