82 km na kole v Poodří

   8 květen je významné datum, protože v tento den léta páně 1945 skončila druhá světová válka. Letos se manifestovat a shromažďovat nemůže, a tak jsme pátečního volného dne využili pro cyklo vyjížďku. A tentokráte jsme nebyli s Janou sami. Připojila se k nám cyklistická rodina z Polanky. Kamil, Silva a Ondra. Již ve čtvrtek byl předložený itinerář schválen, a tak jsme se mohli těšit až vyrazíme. V plánu jsme měli rovinatou etapu okolo CHKO Poodří. Byl to takový úzký okruh, který se lámal u zámku v Kuníně. Trasa tam vedla z Polanky přes Jistebník, Studénku, Hladké Životice a Kunín. Zpátky jsme pak projížděli přes Bartošovice, Nová Horka, Jistebník a Polanku. Naplánovaných 60 km.

   Start výletu byl naplánovaný na 13 hodinu poobědní. Jako japonské vlaky Šinkansen jsme se s Janou objevili v Polance. Petruškovi již byli připraveni, tak nezbývalo než vyrazit. Kamil ještě před startem změnil směr trasy. Počátek trasy byl mírně zvlněný, a tak jsme do pedálu museli trochu šlápnout. Cesta vedla převážně cyklotrasami mimo asfaltové silnice nebo po turistických cestách. Takže jsme si užili spoustu nezpevněných cest. Celou trasu jsme dali na dvě zastávky. První byla v mini marketu Bali pro doplnění vody v čutorách. Druhá byla někde u Nové Horky. Konečně jsme narazili na neobsazené odpočívadlo. No ještě se přiznáme k třetí zastávce. V Jistebníku jsme si dali pivko a zmrzku. Ještě chvíli jsme poseděli a Kamilově zahrádce pod ořešákem, ale byli jsme tak unaveni, že jsme zavrhli opékání párků a za krátkou chvíli jsme s Janou vyrazili zpět k domovu.

   Trasa měla vše, co má cyklista rád. Mírné kopečky, cesta lesem, zajímavé sjezdy, brodění říčkami, překovávání dolin po vratkých mostech. Přálo nám také počasí. Při odjezdu z Polanky trochu foukalo, ale jinak svítilo sluníčko po celou dobu cesty. Další důležitý fakt musíme zmínit. Ujetá trasa se na kilometr shodovala s naplánovanou. To se často nestává. Takže statisticky: Petruškovi mají ujetých 61 km a Slivoni 82 km. Dobrý výkon.
   Když od toho odmyslím jediný Ondrův pád v zatáčce na štěrku, tak můžeme prohlásit, že se výlet parádně vydařil.

Související obrázky: