Den 1 – Příjezd do Saas Fee

Dříve než jsme se vůbec rozhodli, zda pojedeme na plánovanou dovolenou do Švýcarska stálo několik překážek. Ta největší překážka je hlavní téma tohoto roku Covid 19. Během celého prázdninového času si jednotlivé evropské země zavíraly hranice, tak aby je za pár dní otevřely a nebo se omezovaly navzájem různými omezeními. Druhou překážku jsem zavinil já se svou boreliózou, kterou jsem musel nejprve vyléčit antibiotiky. Takže plánovaný termín jsme museli o týden posunout. Předběžný termín odjezdu byl stanoven na sobotu 1. srpna. Úsměvné bylo, že ještě ve středu 29. července jsme nevěděli, zda opravdu pojedeme, kam vyrazíme a o ubytování jsme zatím jen snili ve svých nejdivočejších snech. Hlavní rozhodnutí padlo až ve čtvrtek dva dny před odjezdem. Telemostem Ostrava – Želechovice jsme během pár minut vše rozhodli. „Jedeme“. Místo určení vesnička Saas Fee. Ubytování přímo v centru v apartmánu Ferienwohnung. Naštěstí celé dva dny na přípravu a nabalení nám v pohodě stačilo. Bohužel s námi nejel Honza, který připravoval hamerský tábor.

Plán dovolené jsme začali plnit v pátek po práci. Jana, David a Radim se sbalili a vyrazili směr Želechovice. Odtud teprve začíná dlouhá cesta do Švýcarska. Nakonec jsme se rozhodli vyrazit do hor jedním autem s odjezdem ve tři hodiny ráno. Cesta byla dlouhá. Vedla přes pět států (Česko, Německo, Rakousko, Lichtenštejnsko a Švýcarsko). Doba cesty byla necelých 14 hodin. Až do Švýcarska jsme pádili po dálnici. Ba ani na okreskách jsme se moc nezdrželi a najednou se před náma začaly zvedal kopce. Předzvěstí alpských vrcholů bylo zdolání sedla Fuskapass, které leží ve výšce 2.436 m.n.m. Naštěstí tento výstup pro nás neznamenal žádnou námahu. Tu si užil náš micák. Ze sedla již nezbývalo mnoho kilometrů do cíle. Jen přejet pár dolin a kopečků a zanedlouho jsme se ocitli před ceduli Welcome to Saas Fee. No a taky závorou, která nás nechtěla pustit dále. „Jak je to možné“ říkali jsme si. „Vždyť na Bookingu psali parkoviště zajištěné“. A tak jsme se rozhodli zavolat paní domácí. Pro tuto činnost jsme určili překladatele Davida, který mluví více než čtyřmi jazyky. Bohužel se po první větě zalekl švýcarské angličtiny, a tak se tohoto překladatelského oříšku ujala „nejmladší“ účastnice Jitka. Zvládla to bravurně. Auto muselo zůstat na centrálním parkovišti za 16 CHF na den. Paní domácí nám poslala taxíka pro bagáž za 25 CHF, ale přesto za bouřky a vytrvalého deště jsme stáli před ubytováním. Z paní domácí se „vyklubala“ příjemná a ochotná paní. Provedla nás domem a ukázala, kde strávíme následujících 6 dní. Ubytování bylo luxuxní. K dispozici jsme měli celý a pěkně prostorný půdní byt. Vybavení špičkové. Než jsme se stačili zabydlet, tak se nad údolím snesla tma. Unavení z cesty jsme se ještě donutili ke krátké procházce městem. Kolem desáté jsme zaveleli „alou na kutě“ a hupsli do postýlek. Zítra nás čeká další švýcarské dobrodružství.

Městečko Saas-Fee je vysokohorské středisko v oblasti Vispu v kantonu Valais ve Švýcarsku. Je usazeno na skalní římse nad Saas-Grund. Toť úryvek z wikipedie. Je krásné, malebné a výhledy na okolní skalní masívy jsou fascinující. Sedět na balkóně, popíjet pivko, vínko či rumíček a kochat se panoramaty = ideál.

Související obrázky: