Den 5 – Parádní trek: Felskinn – Britannia Hütte – 3030 m.n.m – Mattmark

   Na pátý den naší dovolené ve Švýcarském Saas Fee jsme měli naplánován nejatraktivnější výlet tohoto údolí. Dnešní trasa vedla přes dva ledovce a dva vrcholy k přehradě Mattmark. Ale vše popořádku.

   Ráno nás opět vítalo sluníčko na obloze a předpovídalo, že dnes bude skutečně krásný den. Po vydatné snídani jsme se oblékli a pelášili na lanovku, která nás dovedla na pro nás již dobře známou stanici Felskinn. Odtud nás již čekala cesta po svých. Naše první orientační bod byla chata Britannia Hut, která se nachází 3.030 m.n.m. Z Felskinnu vedou dvě cesty na tuto chatu. Oficiální (byla ta delší) a neoficiální, která vedla přes ledovec a byla o trochu kratší. My si vybrali tu druhou. Ani ne proto, že byla kratší, ale byli jsme netrpěliví okusit chůzi po ledovci. Cesta navíc vedla těsně pod štíty hor, takže scenérie byla fantastická. Jediné nebezpečí, kterého jsme si neuvědomili bylo od padajícího kamení. Naštěstí jsme trasu bez problému zvládli. Když jsme opustili ledovec, tak nás čekalo malé stoupání a byli jsme na chatě. Byli jsme okouzleni místem, na kterém chata stála. Fantastické. Tady si musíme dát kafé a pivko ať to stojí co to stojí prohlásil Jirka. A měl pravdu. Kafé za 6 a pivo za 8 švýcarských franků jsme dlouho vychutnávali a kochali se scenériemi.

   Tož nemohli jsme na tomto místě zůstat do soumraku, a tak jsme vyrazili dále. Cesta sestupovala dolů ke dvěma ledovcům. Hohlaubgletscher a Allalingletscher. Oba tyto obrovské ledovce od sebe rozděloval horský pás suťoviska. Cesta přes ledovce vyla velice příjemná. Každá část ledovce hrála jinými barvami. Po překonání druhého ledovce jsme museli vystoupat na poslední dnešní vrchol Schwarzbergschopf (2.870 m.n.m.). Nahoře byl čas na malou svačinku. Odtud vedla cesta přímo dolů k přehradě Mattmark. Tyrkysová barva této nádrže byla fascinující. Celá cesta dolů vedla travnatou turistickou trasou. Takže na pohodu. Další plán byl následovný. Projít kolem nádrže k hrázi, kde byla kavárnička a zastávka autobusu. Obojí jsme stihli. Kafíčko, zmrzlinový pohár a odjezd autobusem zpět do Saas Fee.

   Den se více než vydařil. Po večeři jsme spokojeně sedli k dobrotkám, pivku a karetní hře UNO.

Související obrázky: