Kružberk a okolí

   Pro poslední říjnovou neděli byla předpověď počasí více než příznivá. Proto jsme měli v plánu vyrazit někde do okolí na procházku se šakalem. Plány byly dva. Cesta do Beskyd nebo na Opavsko. To jsme si na jaře velmi oblíbil. Při rozhodování jsme nakonec přihlédli k faktu, že posledních pár dní vydatně pršelo, a tak vyhrála varianta druhá.

   V neděli ráno jsme se oproti předpovědi probudili do pochmurného ostravského rána. Naštěstí v dnešní době internetu stačilo najít webkameru místa určení a věděli jsme, že nás po nedělní procházce bude provázet sluníčko. Tak rychle k mapě něco naplánovat.

   Při odjezdu z Ostravy jsme si vyzvedli Charlho a vyrazili. Takže sestava pro tento výlet se ustálila na tři (Radim, Jajča a pes). Již před Opavou se začala obloha protrhávat a cíl moto cesty Kružberk nás přivítal modrou oblohou a sluníčkem. Start naší 16 km túry byl z parkoviště Davidův mlýn. Trasa vedla koukolem. Nejprve jsme za soustavného házení aportků šakalovi dorazili ke cvičným skalám na Kružberku. Následoval výklus na hráz přehrady. Od přehrady jsme se vydali zpět podél druhého břehu řeky Moravice. Ale slovo zpět je myšleno obrazně. Cesta nás zavedla na překrásné místo: rozhlednu Těchanovická vyhlídka. Parádní místo. Z rozhledny bylo vidět do celého okolí, ale hlavní dominantou byl výhled na nejvyšší horu Jeseníku Praděd. I první sníh jsme měli tu čest vidět. Od rozhledny jsme pokračovali trasou zvaná Břidlicová a následně Svatojakubská. Ta nás dovedla až do mrtvého města zvaného Jánské Koupele. Po kdysi obdivovaných lázní zbyly jen trosky lázeňského komplexu. Smutná realita. Od tohoto místa pak vedla pohodová cesta zpět do vesnice Kružberk. Tam nás čekal nás železný oř, který nás dovezl zpět do Ostravy. Ostrava byla stále ještě ponořena do své tradiční smogovky. Je dobře, že jsme se rozhodli z Ostravy utéct. Pokud si chcete prohlédnout fotky v výpravy, tak stačí kliknout tady.

Související obrázky: