Na fotbale: Baník – Slavia 1:1

Tak jsme si po dlouhé době vyšli na Baník a bylo se na co dívat.

Když týden před posledním baníkovským domácím zápasem přišel Honza s nápadem, že bychom si mohli koupit lístky a vyrazit zase jednou na fotbal, tak jsem chvíli váhal. Jarní půlka sezóny totiž nezastihla Baník v oslnivé formě. Herní projev na hřišti byl na hranici koukatelnosti. Naštěstí měl Baník výsledkově slušný podzim, jinak by měl možná sestupové starosti. Přesto jsme se nebáli a zakoupili tři lístky na mač proti Slavii Praha. Ta bojovalo o extra ligového mistra. Slavia do Ostravy přijížděla s jasným záměrem vyhrát za každou cenu. Ono totiž za předpokladu, že Plzeň vyhraje proti Hradci Králové Slavii by nestačila ani remíza.

A tak půl hodiny před zápasem stáli tři baníkovští fanoušci před branami stadionu: Radim, Honza a aspirant na nejstaršího fanouška v ochozech děda Mirek. Nebojte my jsme nebyli sami, kteří se odhodlali podpořit Baníček. Bylo nás tam téměř 9 tisíc. Však také byla optimální konstelace na fotbal. Krásné počasí a atraktivní soupeř.

Stálo to zato? Ano stálo. Fantastická kulisa v hledišti se přenesla také na hrací plochu. V páté minutě jsme sice dostali první gól od téměř domácího Sora, ale postupně jsme stejně jako v hledišti převzali iniciativu. Baník šlapal na 130 procent a Slavii jsme v zásadě nepustili do dalších vyložených šancí. A když jsme těsně před přestávkou vyrovnali, tak hlediště propuklo ve vroucí kotel, pod kterým se topilo kvalitním ostravským uhlím.  Po poločase byla trochu obava, zda na nás Slavie nenastoupí, ale obětavý Baník soupeře do ničeho nepustil. Sám měl několik slibných šancí, které volali do gólu. Je pravdou, že druhý poločas nás Slávka trochu zatlačila do obrany. Avšak na nohou stojící fanoušci s chorály v hlase nutili domácí hráče k neskutečně obětavé hře. Závěrečný tlak soupeře, který vyústil v řadu rohů a ve střele do břevna jsme přežili. Konce zápasu rozhodčí přesunul na 97 minutu. PO závěrečném hvizdu propukla v hledišti i na hřišti šílená euforie. Remíza se čtyřnásobným úřadujícím mistrem po skvělém výkonu byla toho příčinou. To u soupeře byl velký smutek. Tato remíza a výhra Plzně v Hradci 2:0 uvrhla Slavii na konečné druhé místo.

Domů se šlo s velice spokojenou náladou.

Kompletní fotogalerie z utkání je zde.

Související obrázky: